dijous, 15 de març del 2012

LA CIÈNCIA ENS ENVOLTA:CROMATOGRAFIA I COLOR


MATERIALS:

- Paper de filtre (es pot utilitzar cartolina).
- Retoladors o bolígrafs negres de diferents marques.
- Un pot de vidre transparent.
- Etanol (alcohol del que tenim a casa) i Acetona.

  S'ha produït un crim i l'únic rastre que ha deixat l'assassí és un retolador a l'escena del crim. Tots els visitants són sospitosos i cada un té un retolador negre d'una casa comercial diferent. En el paper de filtre es marca un punt amb el retolador que ha aparegut a l'escena del crim i cada visitant pinta amb el seu retolador un punt, evitant que les taques quedin massa juntes. A mesura que l'alcohol va pujant s'observa que les taques de cada retolador són diferents, de forma que només els pigments d'un retolador coincideix amb el del retolador de l'assassí.

Procediment:

    Retalla tires de paper de filtre de 15 6 cm i pinta diversos punts amb un retolador a uns 2 cm de la bora. Procura que sigui intensa i que no ocupi massa.
Introdueix la tira de paper en una cubeta amb l'alcohol fins a 1cm aproximadament d'alçada.
    Situa la tira dins la cubeta de tal manera que l'extrem quedi sumergit a l'alcohol però la taca que has fet ha de quedar per sobre de l'alcohol.
    Observa el que passa.

EXPLICACIÓ:
A mida que el dissolvent va pujant per la tira de paper, arrossega amb ell els pigments (components) dels que esta fabricada la tinta del retolador. Com no tots són arrossegats amb la mateixa velocitat, després d'una estona es veuen franges de diferents colors.

Cromatografia amb tinta

 


Cromatografia (Recerca en acció)


 

 
Cromatografia, una fotografia del color

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada