dimecres, 14 de març del 2012

LA CIÈNCIA ENS ENVOLTA:Dibuixem amb llet i colorant




MATERIAL:
- Llet.   
-Recipient amb aigua.
- Colorant alimentari líquid de colors diferents.              
- Farina.
- Sabó desgreixant (de rentar els plats)                            

- Escuradents. 
- Un recipient una mica fondo.                                        

- Sabó líquid.

Per començar l'experiment, posarem un got de llet al recipient, després i amb molt de compte, anirem deixant anar una mica de colorant de cada color. És important que al posar el colorant a la llet, introduim el pot de colorant dins la llet abans de pressionar perquè surti el líquid. No cal posar molta quantitat, sí que és interessant que els diferents colors estiguin força junts. No passa res si, fins i tot, posem un sobre un altre. Un cop hem posat una mica de cada colorant, ara només cal deixar anar una gota de sabó dins el recipients. La reacció que es produeix és com una explussió de colors en moviment INCREÏBLE i ESPECTACULAR!

Un altre experiment que podem fer per comprovar aquesta reacció, seria colocar un recipient amb aigua i llençar una mica de farina a l'interior del recipient. La farina tendeix a quedar-se agrupada a la superfície de l'aigua. Agafeu un escuradents i intenteu separar la farina en grups més petits punxant a sobre. Què passa? Ara poseu una gota de sabó líquid a la punta de l'escuradents i torneu a posar-lo en contacte amb la farina que hi ha al recipient d'aigua, què observeu? Per què creieu que passa això?

EXPLICACIÓ: "Tensió Superficial en Líquids"

La tensió superficial, tal i com diu, només es pot produir a la superfície del líquid. Aquesta tensió es produeix perquè les molècules de l'aigua tenen una cohesió entre elles, aquesta força de cohesió les empeny en totes direccions. La tensió de la superfície es produeix perquè les molècules del líquid del fons i dels laterals del recipient empenyen cap a la superfície, mentre que les molècules de la superfície no tenen cap pressió a sobre ja que hi ha aire. Al introduir sabó líquid, aquest debilita la tensió superficial del líquid i provoca les reaccions que hem observat.

VÍDEO que ens explica molt bé en què consisteix la TENSIÓ SUPERFICIAL del líquids

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada